Soğuk hava deposu yapımı kullanmış olduğumuz ürünlerin doğallığını bozmadan ve depo ömrünü daha da uzun kılmak için önemli bir yere sahiptir. Ürünlerin bu depolarda muhafaza edilmesinin amacı fire verme oranını daha aza indirmek ve enerji tasarrufu sağlayarak kaliteli hizmet sunmaktır. Bu buzhanelerde sadece meyve ve sebzeler yer almıyor. Bunların yanı sıra tıbbi malzemeler, unlu mamuller, sütlü mamuller, narenciye depoları, dondurma depoları gibi birçok alanda hizmet vermektedir.
Soğuk Hava Deposu Yapımı
Soğuk hava deposu yapımı ihtiyaç haline gelmektedir. Üretilen ürünlerin zayi olmaması için bu depolara tüketicilerden çok üreticilerin ihtiyacı vardır. Son teknoloji kullanılarak üretilen depolar sandviç panellerden oluşmaktadır. Farklı ölçülerde üretilebilir ve mükemmel izolasyonu sayesinde daha çok verim alınır.
Soğuk hava deposu yapımı ve dikkat edilmesi gerekenleri sıralayacak olursak deponun yapılacağı alan , kapalı bir alan içine mi yoksa açık alana mı, deponun giriş kapısının ne yöne bakacağı, daha az hava sirkülasyonu için nelere ihtiyaç duyulacağına, deponun iç ve dış duvarlarına, kurulacağı alanın mevsimsel şartlarına, ısısına , kullanılacak panellerin kalınlığına gibi birçok özelliğe dikkat edilmelidir. Tamamen ihtiyaca yönelik sistemler yapılmaktadır.
Soğuk hava deposu yapımı şahısların istekleri doğrultusunda yapılır. Fakat bu konudaki tecrübelerinden yararlanabileceğimiz mühendisler ve danışmanlar tarafından isteğinize göre kaç depo yapılacağı, deponuzun iyi inşa edilmiş olacağı ve ne tür istifleme yapacağınız hakkında fikirlerinden yararlanılır. Deponun alt yapısını oluşturmak için mevcut süreç göz önünde bulundurulur. Yeni kurulacak olan deponun en iyi şartlarda ve doğasına uygun inşa edilmesi önemlidir. Bu nedenlerden dolayı uzun süren saatler sonucunda fikir alışverişi yapılır. Çünkü bu aşamada depolanacak ürünü bilmeden ya da nasıl raflnacağını bilmeden soğuk hava deposu yapımına başlamak sıkıntılı olur. Hangi ürünün depolanacağına karar verildikten sonraki aşama sırasıyla başlar. Bu depoların yapımı profesyonel ekip işidir. Sonuncunda üreticinin de tüketicinin de memnun kalacağı sonuçlar elde edilir. Üretim firmaları stoklarındaki ürünleri en az fireyle ve zarar oranlarını minimum düzeyde tutabilmek için bu depolara başvurur. Böylelikle ürünleri kurtarma ve olağandan fazlasını tüketiciye kavuşturmak adına bu adımlar atılır.